Praat en lees met je kind, om zijn
taalontwikkeling te
stimuleren.
Alle informatie over ouderschap op een rij
© Copyright Applinet Bron: https://www.anababa.nl
Als je kind veel tijd op internet doorbrengt, maak je je misschien zorgen. Steekt hij er niet te veel tijd in? Zolang het niet ten koste gaat van andere belangrijke dingen in het leven van je puber, is er waarschijnlijk niet zo veel aan de hand. Toch is het goed om een aantal dingen in de gaten te houden. Want te veel internetten kan problemen geven met slapen en concentreren.
Pubers brengen steeds meer tijd door op internet. Op zich is (veel) internetten geen probleem. Het gaat er meer om hoe je kind al die informatie verwerkt en wat die informatie met je kind doet. Gaat het internetten ten koste van andere belangrijke dingen als sporten, huiswerk maken, klusjes in huis doen of gesprekken met andere gezinsleden? Dan lijkt het erop dat je puber zijn internetgedrag niet meer volledig onder controle heeft. Zit je dochter steeds op het schermpje van haar mobiele telefoon te kijken, om er zeker van te zijn dat ze niets mist? Dan kun je misschien voorzichtig van een verslaving spreken.
Veel tijd op internet doorbrengen kan leiden tot ‘infobesitas’ bij je puber: de neiging om meer informatie tot je te nemen dan je kunt verwerken. Dat hoeft nog niet meteen te betekenen dat je puber verslaafd is. Er zijn gradaties mogelijk van lichte tot zware infobesitas. Een aantal gevolgen van infobesitas lees je hieronder. Het kunnen signalen zijn dat je kind te veel tijd online is.
Als je kind ’s avonds laat nog informatie verwerkt, dan kan dat zijn nachtrust verstoren. Hij komt dan moeilijker in slaap. Tel dat op bij het veranderende slaap-waakritme van je puber en de uitkomst is een vermoeid kind, dat ’s ochtends zijn bed niet uit te branden is. Een chronisch slaaptekort is vaak de oorzaak van een hoop andere problemen als concentratieproblemen en mogelijke depressiviteit. Zorg er dus voor dat je puber na 21.30 uur ’s avonds niet meer achter de computer (of aan zijn mobiele telefoon) zit.
De manier waarop jongeren informatie zoeken op internet lijkt wel wat op de manier waarop ze snacken. Ze willen de informatie snel kunnen vinden en vinden de kwaliteit ervan minder belangrijk. Ze nemen minder tijd om langere artikelen te lezen, te analyseren, te selecteren, en te verwerken. Snel, sneller, snelst is het devies. Juist sociale sites als Facebook en Twitter bieden kleine berichtjes die snel te verwerken zijn. En die worden aangeboden in een continue stroom van nieuwe informatie. De verleiding om altijd weer even te kijken of er nog iets nieuws is, is groot. En pubers worden al zo snel afgeleid. Steeds ‘even checken’ is een teken van informatiestress: je kind is bang dat hij iets mist.
Waarschijnlijk herken je dit van je eigen kind: van alles tegelijk doen. Laptop aan terwijl hij televisie kijkt. Of radio luisteren terwijl ze MSN’t. Pubers denken dat ze alles tegelijk kunnen, maar dat is niet zo. Pubers kunnen niet multitasken. Bij multitasken moeten je hersenen gelijktijdig verschillende soorten informatie verwerken, en dat zorgt voor verwarring tussen de verschillende taken. Het puberbrein is hier nog niet helemaal op berekend. De concentratie van je kind wordt steeds onderbroken en de kwaliteit van de uitgevoerde taken gaat naar beneden.
Bespreek het internetgedrag van je kind met hem. Laat hem je uitleggen wat hij doet en hoeveel hij daarmee bezig is. Zorg ervoor dat hij zichzelf bewust wordt van ingesleten gedrag. Dat is de eerste stap op weg naar bewustere keuzes maken op het gebied van internetten. Lees onze tips om te voorkomen dat internetten een probleem wordt.
Auteur: MP. © Copyright Applinet 2009-heden.