Anababa | Expertise voor Ouders

© Copyright Applinet Bron: https://www.anababa.nl

Laat naar bed en lang slapen

Typisch pubergedrag waar veel ouders zich aan ergeren heeft te maken met slapen. De meeste pubers gaan laat naar bed, komen ’s ochtends moeilijk hun bed uit en blijven in het weekend liefst de hele ochtend in hun nest liggen. Waar komt dat door?

Veranderend slaap-waakritme

Dit typisch puberale slaapgedrag wordt veroorzaakt doordat het lichaam in de puberteit steeds later op de dag het slaaphormoon melatonine afgeeft. En dat zorgt ervoor dat het slaap-waakritme van je puber verandert.

Veel later moe

Rond een jaar of 7 wordt je kind vanzelf moe rond een uur of 8, zodat hij in slaap valt. Dat wordt geregeld door het slaaphormoon. Dat geeft zijn lichaam vanzelf af aan het begin van de avond. Als je kind ouder wordt, dan wordt dat slaaphormoon pas veel later afgegeven, of zelfs helemaal niet. Met als gevolg dat hij ’s avonds pas veel later moe wordt (of helemaal niet). Daardoor komt hij moeilijk in slaap. Soms slaapt hij pas tegen middernacht.

Continue jetlag

Je puber heeft, juist in deze periode, veel slaap nodig omdat zijn lichaam zo snel verandert. Als hij ’s avonds pas laat in slaap valt, is het niet gek dat hij ’s ochtends bijna niet wakker te krijgen is. Hij voelt zich daardoor altijd moe. Soms lijkt het zelfs alsof hij continu een jetlag heeft.

Het gevaar van chronisch slaaptekort

Gemiddeld heeft je puber ruim 9 uur slaap per nacht nodig, maar dat haalt hij op deze manier natuurlijk nooit. Hij loopt zelfs het risico dat hij op deze manier een chronisch slaaptekort krijgt. En dat kan zijn gedrag weer negatief beïnvloeden. Andere mogelijke gevolgen van een chronisch slaaptekort:

  • je puber krijgt meer moeite om nieuwe informatie te onthouden
  • hij krijgt concentratieproblemen
  • hij wordt minder creatief
  • zijn stemmingswisselingen worden erger
  • hij krijgt (in het ergste geval) depressieve gevoelens

Laat je puber uitslapen

Het is belangrijk dat je puber voldoende slaapt. Lukt dat doordeweeks niet omdat hij naar school moet? Laat hem dan in het weekend uitslapen. Dat heeft hij echt nodig. En zo voorkom je hopelijk dat hij een chronisch slaapgebrek opbouwt.

Neem het hem niet kwalijk

Doordat je puber ’s ochtends nog zo moe is en moeite heeft met opstaan, lijkt het alsof hij geen enkel respect meer heeft voor jou. Jij staat tenslotte iedere ochtend weer aan zijn bed om hem op tijd eruit te krijgen voor school, sportwedstrijd of bijbaantje. Hij kan zich dan behoorlijk tegen je verzetten. Houd er rekening mee dat zijn negatieve emoties niet op jou gericht zijn: zijn veranderende bioritme speelt hem gewoon parten.

Bronnen

  • Het puberende brein. Over de ontwikkeling van de hersenen in de unieke periode van de adolescentie, Eveline Crone (2008). Uitgeverij Bert Bakker, Amsterdam

Auteur: MP. © Copyright Applinet 2009-heden.