Anababa | Expertise voor Ouders

© Copyright Applinet Bron: https://www.anababa.nl

Hoe kun je als ouder je puber motiveren?

Veel pubers zijn nauwelijks gemotiveerd om hun best te doen op school. Terwijl hun toekomst daar wel van afhangt. Hoe kun jij als ouder je puber motiveren om zich in te zetten voor betere schoolprestaties?

De puberteit

De puberteit is een interessante, maar ook verwarrende tijd voor je kind. Hij vindt zichzelf al behoorlijk volwassen, maar de ontwikkeling van zijn brein is nog niet voltooid. Uit hersenonderzoek blijkt dat pubers met name gemotiveerd worden door beloningen op de korte termijn. Een Twix voor een goed cijfer motiveert mdeer dan het vooruitzicht op een goede opleiding.

Je puber heeft jouw motivatie nodig

Je puber zit in een belangrijke fase van zijn leven als het om beroeps- of studiekeuze gaat. In deze periode kiest hij voor een opleiding of studie die voor een groot deel bepaalt hoe de rest van zijn leven eruit gaat zien. En daarbij zijn goede studieresultaten vaak essentieel. Toch kan dat vooruitzicht de meeste pubers niet motiveren om harder te werken en goede cijfers te halen. Daar heeft je puber jou bij nodig. Jij kunt je kind op een positieve manier motiveren.

Hoe kun je je puber motiveren?

Bij het motiveren van je puber spelen 4 aspecten een rol. Hieronder staan ze.

Analyseer een slechte motivatie

Probeer erachter te komen waarom je kind niet gemotiveerd is om te leren. Praat met hem over zijn (slechte) motivatie. Alle kinderen willen overgaan, een diploma halen en hun ouders trots maken. Dat is het dus niet. Maar wat dan wel? Verkeerde vrienden? Niet de juiste school, of niet het juiste vakkenpakket? Onaardige leraar? Negatief zelfbeeld? Er zijn verschillende mogelijkheden, die allemaal om een andere aanpak vragen. Voordat je actie onderneemt is het dus belangrijk om te weten wat er aan de hand is.

Bepaal de ambitie van je kind en de bijbehorende norm

Meestal weet je kind best wat hij wil. Hij wil overgaan. Maar wat hij daarvoor precies moet kunnen en weten, is vaak helemaal niet zo duidelijk. En dat motiveert niet. Kijk in de schoolgids (die vind je vaak op de schoolwebsite): daar staan de overgangsnormen meestal in. Als het nog steeds niet duidelijk is, kun je ook een e-mailtje sturen aan de docent. Die kan je precies vertellen wat de overgangsnormen zijn. Werkt de school van jouw kind met Magister of ELO (elektronische leeromgeving)? Daar staan meestal ook de overgangsnormen in. Zodra je weet wat de normen zijn, kan je kind daaraan gaan werken. Op deze manier kun je je kind heel concreet helpen om verder te komen. Help hem ook met plannen als dat nodig is.

Geef positieve feedback

Uit hersenonderzoek blijkt dat pubers veel gevoeliger zijn voor positieve feedback dan voor negatieve feedback. Let er dus op dat je je puber niet de hele tijd loopt te bekritiseren. Opbouwende opmerkingen en complimenten zijn veel effectiever. Bijvoorbeeld: ‘Okee, je staat 4 onvoldoendes. Maar vergeet niet dat daar ook 8 voldoendes tegenover staan!’

Tip: Als je een compliment geeft, laat het daar dan ook bij. ‘Wat staat die broek je leuk!’ En voeg er niet iets aan toe wat eigenlijk weer kritiek betekent: ‘Ik wou dat je eens vaker van die leuke kleren aantrok.’

Tip: Wees eerlijk in je feedback. Je kind prikt er zo doorheen als je niet oprecht meent wat je zegt.

Tip: Is je kind kritisch op zichzelf en vind je dat hij wel een punt heeft? Beaam dat dan. En bied aan om te helpen zoeken naar een oplossing. Bijvoorbeeld: je dochter klaagt over haar figuur. Is ze echt iets te zwaar? Bekijk dan samen of sporten een goed idee is. Of andere kleding kopen, of minder snoepen.

Zorg voor een positief zelfbeeld

Een positief zelfbeeld is belangrijk voor de motivatie van je kind. Hij moet het gevoel hebben dat hij het kan. Dan gaat hij gemotiveerd aan het werk. Maar als hij het idee heeft ‘dat kan ik toch niet’, dan is het erg lastig om aan de slag te gaan.

Hoe zorg je voor een positief zelfbeeld bij je puber?

  • Jij weet waar de talenten en kwaliteiten van je kind liggen. Zoek een hobby voor je kind waarin hij die talenten kan uitleven. Dat geeft hem zelfvertrouwen.
  • Vraag een familielid om je kind eens een (gemeend!) compliment te geven. Vraag dit alleen aan iemand waarvan je weet dat hij of zij dit op het juiste moment en op de juiste manier zal doen.
  • Wees niet bang om professionele hulp in te schakelen als je er zelf geen vat meer op hebt. Een psycholoog of psychotherapeut die gespecialiseerd is in jongeren kan goed helpen. Zie je dat je kind 2 weken achterelkaar depressief is? Dan heb je echt een specialist nodig. In deze puberteitsfase wil je geen risico lopen.

Als ouder van een puber moet je SLIM zijn

Leiding geven is één van de 4 pijlers van de opvoeding die je je puber als ouder kunt geven. Wees SLIM:

Bronnen

  • Dit artikel is gebaseerd op origineel materiaal dat huiswerk- en gezinscoach Ankie Remijn heeft ontwikkeld. Zij is gespecialiseerd in het begeleiden van pubers, zodat ze effectiever kunnen studeren. Dit doet zij vanuit haar bedrijf Investeren in Leren.

Auteur: MP. © Copyright Applinet 2009-heden.