Praat en lees met je kind, om zijn
taalontwikkeling te
stimuleren.
Alle informatie over ouderschap op een rij
© Copyright Applinet Bron: https://www.anababa.nl
Een van de grootste struikelblokken bij het huiswerk maken van pubers is planning en concentratie. Want daar zijn pubers nou eenmaal niet zo goed in. Hoe help je je puber om zijn zelfredzaamheid op dit gebied te vergroten?
Belangrijke vaardigheden bij het maken van huiswerk zijn:
En dat zijn nou juist de dingen waar pubers erg slecht in zijn. Hun puberhersenen zijn tijdens de adolescentie nog volop in ontwikkeling. De prefrontale cortex (die zorgt voor rationele beslissingen) is pas uitgerijpt als je kind 23 jaar oud is. Vooruit plannen is daarom nog erg moeilijk. Ook zijn pubers snel afgeleid en niet gevoelig voor langetermijnbeloningen. Je puber heeft jouw hulp nodig bij het maken en organiseren van zijn huiswerk. Hoe help je hem om deze drie belangrijke vaardigheden te ontwikkelen?
Een goede planning is het halve werk als het om huiswerk maken gaat. En daar gaat het bij een heleboel pubers al meteen mis. Hoe help jij je kind bij het maken van een goede planning?
Ga regelmatig met je kind om tafel zitten en bekijk samen zijn agenda. Wat moet er gebeuren; niet alleen voor morgen, maar ook voor volgende week? Zitten er grote toetsen of overhoringen aan te komen? Zorg dat je weet waar je kind mee bezig is en voor welke vakken hij meer tijd nodig heeft.
Plannen en prioriteiten stellen is erg moeilijk voor pubers. Doe dit dus samen met hem. En doe het op zo’n manier dat hij er ook iets van opsteekt. Zodat hij het over een tijdje zelf kan.
Bij het maken van een goede planning hoort ook het inplannen van jouw controle- en overhoormomenten. Zet duidelijk in de planning wanneer jij wilt zien of je kind zijn maakwerk af heeft. En wanneer je zijn geleerde stof wilt overhoren. Zo voorkom je dat deze belangrijke momenten erbij inschieten.
Een goed hulpmiddel bij het maken van een overzichtelijke planning is de 1blikagenda. Gebruik deze thuis en laat je kind gerust een ‘hippe’ agenda mee naar school nemen.
Let op: Het is belangrijk dat je kind op school zijn huiswerk goed opschrijft! Probeer hem duidelijk te maken dat hij daar aandacht aan besteedt. Controleer dit ook. Op sommige scholen is het opgegeven huiswerk ook na te kijken in de elektronische leeromgeving (ELO of Magister).
Houd bij het plannen rekening met voldoende pauzes. En realiseer je dat vaker kort studeren effectiever is dan 4 of 5 uur achter elkaar. Het studierendement van 2 periodes van 5 uur studeren is bijvoorbeeld maar 8 uur. Terwijl het rendement van 5 periodes van 2 uur in totaal 12 uur is! Houd dus ook dit soort algemene studietips in de gaten.
Zorg ervoor dat je kind de uren waarin hij studeert ook effectief kan gebruiken. Dat doe je als volgt:
Studeren moet een gewoonte worden. Ruim daar vaste tijden voor in. Zoals we hierboven al zeiden: plan liever 5 studieperiodes in van ieder 2 uur, dan 1 periode van 5 uur. Dat levert veel meer op. In het weekend studeren kan ook heel effectief zijn.
Tip: Werk jij of werkt je partner thuis? Spreek dan af dat je samen aan het werk gaat. Na 2 uur zoeken jullie elkaar weer op en bespreken jullie wat jullie hebben gedaan.
Pubers worden snel afgeleid. Zorg daarom dat de welbekende ‘weapons of mass distraction’ als computer, televisie en mobiele telefoon uit staan. Vraag desnoods of je kind zijn mobieltje bij jou inlevert.
Het is daarentegen erg goed voor de concentratie van je kind als hij naar muziek luistert. Niet zomaar naar de radio, want daar wordt meestal doorheen gepraat. Maar bepaalde (klassieke) muziek kan zorgen voor een optimale concentratiestaat van de hersenen. Muziek is dus toegestaan.
Een goede studeeromgeving helpt je puber om geconcentreerd te kunnen leren. Zorg dus voor:
Het is niet raar dat je puber af en toe geen enkele zin heeft om te leren. Of dat hij het even allemaal niet meer ziet zitten. Het is dan jouw taak om hem toch zover te krijgen dat hij niet afhaakt. Hoe doe je dat?
Pubers zijn nu eenmaal gevoeliger voor positieve feedback dan voor regelrechte kritiek, dat heeft hersenonderzoek aangetoond. Probeer je kind daarom altijd op een positieve manier te motiveren om door te gaan. Prijs hem om zijn inzet en om wat hij al bereikt heeft. Boos worden of op zijn schuldgevoel inspelen heeft weinig zin!
Spreek af met je kind dat hij je altijd laat zien of zijn maakwerk af is. Zo heeft hij op de hele korte termijn een stok achter de deur om zijn huiswerk te maken. En zo weet jij zeker dat hij in ieder geval geen strafwerk kan krijgen omdat hij zijn huiswerk niet gemaakt heeft.
Overhoren is de meest beproefde methode om te controleren of je kind de te leren stof beheerst. Overhoor daarom altijd. Op deze manier dwing je je kind ook om de bestudeerde stof actief te verwoorden. Ook dat helpt bij het onthouden. Overhoren is scoren!
Er zijn nog veel meer tips om je puber beter en effectiever te laten leren. Die hebben met name te maken met zijn hersenen. Hij kan zijn hersenen namelijk op verschillende manieren stimuleren om tot een beter studierendement te komen. Hoe laat je je puber effectiever leren?
Auteur: MP. © Copyright Applinet 2009-heden.