Praat en lees met je kind, om zijn
taalontwikkeling te
stimuleren.
Alle informatie over ouderschap op een rij
© Copyright Applinet Bron: https://www.anababa.nl
Huiswerk maken is een dagelijks terugkerende taak waar de meeste pubers best wat hulp bij kunnen gebruiken. Hoe kun je je kind het beste helpen bij zijn huiswerk?
Vrijwel geen enkel kind kan in zijn eentje alle huiswerktaken aan. Als ouder kun je je kind daar prima bij helpen. Sterker nog, als ouder speel je daarin best een belangrijke rol. Want je puber heeft gewoonweg nog niet alle vaardigheden in huis om zelfstandig te kunnen studeren. Zijn puberhersenen zijn nog niet ver genoeg ontwikkeld om goed te kunnen plannen bijvoorbeeld. Bovendien kunnen scholen ook niet altijd de begeleiding geven die pubers nodig hebben. Jouw rol als ouder is dus onontbeerlijk.
Er zijn verschillende manieren waarop je je kind kunt helpen bij zijn huiswerk. Kijk wat bij jullie past.
Laat je kind merken dat je geïnteresseerd bent in zijn huiswerk. Vraag ernaar als hij uit school komt: Heb je veel huiswerk? Wat moet je allemaal doen? Heb je hulp nodig? Zo raakt hij eraan gewend dat hij zijn taken en planning met je kan bespreken. Bovendien voelt hij dat je hem serieus neemt.
Als jullie samen de agenda van je puber bekijken, dan krijg je een goed beeld van zijn schoolwerk en wat er allemaal moet gebeuren. Zo kun je hem helpen om te plannen: Heb je volgende week een proefwerk? Dan moet je daar deze week iedere dag al iets voor doen.
Tip: Niet alle ouders zitten elke dag thuis met een kopje thee te wachten tot hun kind thuiskomt uit school. Grote kans dat jij een aantal dagen in de week aan het werk bent terwijl je kind huiswerk maakt. Probeer dan in ieder geval één of twee keer per week samen de planning van je kind door te nemen.
Vraag expliciet of er vakken zijn waarbij je je kind kunt helpen. Een wiskundesom nog een keer uitleggen, of een stuk tekst samen doornemen kan ervoor zorgen dat hij de stof beter begrijpt.
Tip: Wimpelt je puber jouw hulp af? Dan kun je desnoods eisen dat je hem bij minstens één vak mag helpen. Kies dan het vak waar hij het slechtst in is. Of spreek af: zolang jij nog een 4 staat voor dit vak, help ik je. Op het moment dat je dat verbeterd hebt tot een 6, ben je van me af.
Tip: Laat je kind jou eens iets uitleggen. Kies iets wat je echt niet begrijpt, of doe alsof je het niet begrijpt. En vraag door totdat je zeker weet dat hij het zo goed snapt dat hij het aan iemand anders kan uitleggen.
Overhoren is een effectieve manier om te testen of je kind iets geleerd en begrepen heeft. De ervaring leert dat stof die overhoord is, veel beter blijft hangen. Kortom: overhoren is scoren!
Zo’n beetje elke middelbare school werkt met een elektronische leeromgeving (bijvoorbeeld ELO of Magister) waarin de prestaties van alle leerlingen worden bijgehouden. Als ouder heb je toegang tot dit systeem en kun je de resultaten van je kind inzien. Vallen je dingen op? Bespreek ze dan met je kind, en eventueel ook met de docent.
Tip: Stap niet achter de rug van je kind om naar een docent. Betrek je kind daar altijd bij. Maak duidelijk dat jullie hier samen in staan.
Op rapportavonden hoor je van de docent(en) hoe het met je kind gaat op school. Dit zijn belangrijke gesprekken! Als ouder heb je namelijk weinig zicht op hoe je kind het doet op school. Want je hoort alleen zijn verhalen. En die kunnen gekleurd zijn.
Gedeelde smart is halve smart en gedeelde vreugd is dubbele vreugd. Heeft je kind een slechte cijfer voor zijn toets of mondeling? Laat hem dan zijn boosheid of ontevredenheid daarover bij jou uitstorten. Dat lucht op. Wees niet boos op hem maar probeer hem te motiveren om het de volgende keer beter te doen. En: een goed cijfer moet gevierd worden! Je puber heeft er hard voor gewerkt en dat heeft zich uitbetaald. Steek je complimenten dus niet onder stoelen of banken.
Pubers reageren veel sterker op positieve feedback dan op negatieve. Word dus niet te snel boos als je kind met een slecht resultaat thuiskomt. Prijs hem liever om zijn inzet en beloof hem dat je hem gaat helpen om de volgende keer een hoger cijfer te halen.
Tip: Komt je kind thuis met een 3? Vraag dan, voordat je boos wordt, of hij ervoor had geleerd of niet. Als hij niet geleerd had, dan is er winst te behalen. Volgende keer wel leren, en dan wordt dat cijfer gegarandeerd hoger.
Met een aantal eenvoudige tips en trucs kun je je puber helpen om effectiever te studeren. Met name zijn hersenen kan hij veel efficiënter gebuiken. Zo neemt hij leerstof beter op en onthoudt hij die ook beter.
Dit artikel is gebaseerd op origineel materiaal van huiswerk- en gezinscoach Ankie Remijn. Zij is gespecialiseerd in het begeleiden van pubers, zodat ze effectiever kunnen studeren. Dit doet zij vanuit haar bedrijf Investeren in Leren.
Auteur: MP. © Copyright Applinet 2009-heden.