Anababa | Expertise voor Ouders

© Copyright Applinet Bron: https://www.anababa.nl

Hoe kies je een school voor voortgezet onderwijs?

Je kind gaat straks naar de middelbare school. Maar hoe kies je de juiste school?

Wanneer moet je een school kiezen?

In maart van het schooljaar dat je kind in groep 8 zit, moet je je kind inschrijven bij een middelbare school. Het is dus goed om je al vanaf het begin van dat schooljaar al te oriënteren op de schoolkeuze voor het voortgezet onderwijs.

Schooladvies van de basisschool

De basisschool van je kind geeft een advies over de schoolsoort die het beste bij jouw kind past. Dit advies weegt vrij zwaar. Ben je het niet met het schooladvies eens? Ga dan met de basisschool van je kind in gesprek. Als dat niet lukt, kun je ook met de middelbare school van jouw keuze een gesprek proberen te krijgen.

Verschillende schoolsoorten in het voortgezet onderwijs

In Nederland kun je grofweg kiezen uit 4 schooltypen voor het voortgezet onderwijs. Waarschijnlijk heb je aan het begin van groep 8 al een idee welk schooltype voor jouw kind geschikt is.

Gesprek met de leerkracht van je kind

Is het nog niet zo duidelijk naar welk schooltype jouw kind zal gaan na de basisschool? Praat dan op tijd met de leerkracht van je kind. Zij of hij kan je waarschijnlijk vertellen wat het schooladvies ongeveer gaat worden.

Check: De meeste scholen organiseren rond de kerstvakantie tienminutengesprekjes met alle ouders van kinderen uit groep 8 om een indicatie van het schooladvies te geven.

Verzamel informatie over de scholen in de buurt

Waarschijnlijk zijn er een aantal scholen die voor jouw kind in aanmerking komen. Verzamel zo veel mogelijk informatie over die scholen. Dat kan op de volgende manieren:

Ga naar een informatieavond op school over voortgezet onderwijs

De meeste basisscholen organiseren in het begin van het schooljaar een informatieavond over het voortgezet onderwijs. Tijdens zo’n avond komen alle aspecten van de schoolkeuze aan bod. Je krijgt ook informatie over de schooladviesprocedure die de school van je kind hanteert.

Check: Soms is er ook een gemeentelijke PO-VO-procedure. Daarin staat hoe de overgang van basisonderwijs (of primair onderwijs, PO) naar voortgezet onderwijs (VO) precies in zijn werk gaat en wat de toelatingseisen voor de verschillende schoolniveaus zijn. Deze PO-VO-procedure vind je vaak op de website van je gemeente.

Bezoek open dagen van het voortgezet onderwijs

Bezoek samen met je kind een aantal middelbare scholen in de buurt. Daarmee krijgen jullie een goed beeld van de verschillende scholen. Van het gebouw, de onderwijsmogelijkheden, de leraren en de sfeer. Het is natuurlijk vooral belangrijk dat je kind zich thuis voelt op de nieuwe school.

Praat met andere ouders en kinderen over hun school

Wie weet zijn er kinderen in jullie omgeving die al naar het voortgezet onderwijs gaan. Praat met hen en met hun ouders over de school waar ze op zitten.

Bekijk de schoolgids en de website van verschillende scholen

In de schoolgids en op de website van een school staat veel informatie. Over hoe het onderwijs georganiseerd is, maar ook over de regels die op school gelden. En over de extra mogelijkheden om bijvoorbeeld te sporten of muziek te maken op school.

Bekijk de beoordeling van een school op de site van de Onderwijsinspectie

Je wilt natuurlijk ook weten hoe een school presteert. Dat kun je zien op de site van de Onderwijsinspectie.

Weeg verschillende factoren tegen elkaar af

De factoren die de schoolkeuze bepalen, zijn voor iedereen weer verschillend. Wat vinden jij en je kind belangrijk voor een middelbare school? Zet het allemaal op een rij.

Bronnen

Auteur: MP. © Copyright Applinet 2009-heden.