Praat en lees met je kind, om zijn
taalontwikkeling te
stimuleren.
Alle informatie over ouderschap op een rij
© Copyright Applinet Bron: https://www.anababa.nl
De meeste scholen in het basisonderwijs en in het voortgezet onderwijs hebben een ouderraad. Wat doet de ouderraad?
De ouderraad heet soms ook wel ‘oudercommissie’ of ‘oudervereniging’.
Wat de ouderraad precies doet, verschilt per school. Typische taken van de ouderraad zijn:
Dat er een ouderraad moet zijn, of wat een ouderraad moet doen, staat niet in de wet. Iedere school mag het begrip ‘ouderraad’ dus op zijn eigen manier invullen.
In de ouderraad zitten een aantal ouders. Die ouders kunnen gekozen zijn tijdens verkiezingen, maar dat hoeft niet. Soms zitten er ook een aantal leerkrachten in de raad, om praktische zaken te kunnen overleggen.
De ouderraad vergadert ongeveer 6 keer per jaar. Deze vergaderingen zijn openbaar. Je kunt er dus bij zitten, zonder dat je lid bent van de ouderraad.
Meestal organiseert de ouderraad één keer per jaar een algemene vergadering, waarvoor alle ouders van school worden uitgenodigd. Tijdens die vergadering worden onderwerpen behandeld als:
Deze vergaderingen worden vaak slecht bezocht. Daarom wordt er vaak een lezing of een andere activiteit aan gekoppeld om meer belangstellenden te trekken.
Je kunt je altijd aanmelden bij de ouderraad als je actief wilt worden op school. Want meestal hebben ze alle hulp nodig die ze kunnen krijgen. Je hoeft niet meteen lid te worden van de ouderraad om te kunnen helpen. Hoe je met de ouderraad in contact komt, lees je in de schoolgids.
Informatie op de site van de Rijksoverheid:
Auteur: MP. © Copyright Applinet 2009-heden.