Praat en lees met je kind, om zijn
taalontwikkeling te
stimuleren.
Alle informatie over ouderschap op een rij
© Copyright Applinet Bron: https://www.anababa.nl
Fietsen met je kind is handig, gezond, goed voor het milieu en gezellig. Hoe hou je het ook veilig?
Ben je van plan om je kind regelmatig op de fiets mee te nemen? Zorg dan voor een goede fiets. Want je neemt iedere keer heel wat extra gewicht mee. En je wilt je kind zo veilig mogelijk vervoeren. Let dus op het volgende:
Er zijn ‘mamafietsen’ of ‘moederfietsen’ te koop die speciaal geschikt zijn om kinderen op te vervoeren. Ze zijn extra stevig, hebben een dubbele standaard en soms een extra breed stuur voor meer ruimte met een kinderzitje.
Zorg ervoor dat de voet van je kind niet bekneld kan raken tussen de spaken van je fiets. Dat komt namelijk vaker voor dan je denkt! Een goede spaakafscherming is zeker geen overbodige luxe. Je spaken kun je afschermen met:
Let op: Jasbeschermers zijn geen voetbeschermers! Daarvoor is het plastic veel te dun. Ook de voetenriempjes van fietszitjes zijn niet afdoende. Vraag bij de fietsenmaker naar goede spaakafscherming.
Een fietshelm beschermt je kind tegen ernstig letsel door een valpartij. Daarom is een helm voor kinderen tot 6 jaar een goed idee.
Voor verschillende leeftijden zijn er verschillende manieren om je kind mee te nemen op de fiets.
Wil je met je baby op de fiets terwijl hij nog niet zelf kan zitten? Dat kan:
Vanaf het moment dat je baby zelf goed kan zitten, kun je hem meenemen:
Op een gegeven moment wordt je kind te groot en te zwaar voor het stoeltje aan je stuur. Dan wordt het tijd voor een fietsstoeltje dat je boven je bagagedrager monteert. Tot een jaar of 5 kun je je kind daarmee vervoeren.
Is je kind uit zijn fietsstoeltje gegroeid? Dan kun je hem op je bagagedrager meenemen. Geef je kind extra steun met een rugleuning en voetensteunen. Denk juist hierbij ook aan goede spaakafscherming!
Vanaf een jaar of 10 springt je kind zo bij je achterop. Dat is prima, maar zorg in ieder geval voor goede voetensteunen én spaakafscherming.
Informatie op de website van de stichting Consument en Veiligheid:
Auteur: MP. © Copyright Applinet 2009-heden.