Praat en lees met je kind, om zijn
taalontwikkeling te
stimuleren.
Alle informatie over ouderschap op een rij
© Copyright Applinet Bron: https://www.anababa.nl
Als je je kind veel positieve aandacht geeft, zal hij minder snel op een negatieve manier om aandacht vragen. Hoe geef je je kind positieve aandacht?
Door je kind positieve aandacht te geven, ontwikkel je een goede relatie met je kind. Jouw oprechte aandacht stimuleert hem om positief bezig te zijn. Hij hoeft dan minder naar negatieve strategieën te grijpen om jouw aandacht te trekken. Geef je kind dus zo veel positieve aandacht als je kunt. Daar kun je alleen maar van profiteren.
Op verschillende manieren en op verschillende momenten kun je je kind positieve aandacht geven. Je kunt er tijd voor uittrekken en er eens goed voor gaan zitten, maar ook spontane momenten van 1 of 2 minuutjes zijn heel erg goed.
Probeer een paar keer per dag bewust aandacht aan je kind te besteden. Laat al je andere bezigheden even rusten en geef je kind je volle aandacht. Doe dit vooral als je kind uit zichzelf naar je toe komt en om aandacht vraagt. Bijvoorbeeld om een tekening te laten zien, of om te vragen of je een boekje voor wilt lezen. Ben je op dat moment met iets bezig dat even kan wachten? Ga dan met je kind op de bank of aan tafel zitten en doe wat hij van je vraagt.
Tip 1: Het werkt beter om vaker op een dag dit soort korte momentjes te hebben (vaak zijn een paar minuten al genoeg) dan 1 of 2 keer per dag een kwartier of een half uur.
Tip 2: Vraagt je kind om aandacht op een moment dat jij met iets belangrijks of dringends bezig bent? Leg hem dan rustig uit dat je nu even geen tijd hebt. Spreek af op welk moment hij die aandacht wel kan krijgen en kom die belofte ook na.
Tip 3: Bepaal wat voor jou een geschikt moment op de dag is om gericht aandacht aan je kind te besteden. Bij het wakker worden? Voor het slapen gaan? Na schooltijd? Maak er een gewoonte van om dit moment ook te benutten.
Praten met je kind is natuurlijk belangrijk voor zijn taalontwikkeling. Maar door regelmatig korte gesprekjes te voeren met je kind, leert hij ook om zijn gevoelens te verwoorden. Je hoort wat hem bezighoudt en welke vragen hij heeft. Voor je kind is het leuk om te merken dat jij belangstelling voor hem hebt. Als jij vertelt waar jij mee bezig bent, leert je kind ook om te luisteren. Als je kind al op jonge leeftijd leert dat hij met jou overal over kan praten, dan zal hij op latere leeftijd ook meer met je bespreken. Sta niet te snel met een oordeel klaar en laat merken dat je je kind steunt en vertrouwt.
Tip 1: Er zijn genoeg gelegenheden om (korte) gesprekken te voeren met je kind. Daar hoef je niet speciaal voor te gaan zitten. Grijp die gelegenheden ook aan: tijdens het eten, in de auto, op de fiets, tijdens het aan- en uitkleden of voor het naar bed gaan bijvoorbeeld.
Tip 2: Bedenk waar je kunt aansluiten bij de interesses van je kind. Waar is hij op dit moment mee bezig? Een nieuw spelletje of een nieuw boek? Een bezoekje aan opa en oma of een ritje in de trein? Je kunt overal over praten.
Wees ook gul met lichamelijke aandacht. Je kind heeft het nodig om regelmatig geknuffeld en aangeraakt te worden. Daardoor krijgt hij het gevoel dat hij de moeite waard is en dat je van hem houdt. Tegelijk leert hij hoe je liefde en genegenheid kunt ontvangen, maar ook hoe je die aan anderen geeft.
Tip 1: Is jouw kind niet zo’n knuffelaar? Dwing hem dan niet om met jou te knuffelen. Kies een manier van lichamelijke aandacht geven die bij jullie allebei past.
Tip 2: Andere manieren om positieve lichamelijke aandacht te geven zijn bijvoorbeeld: op schoot zitten, een kus geven, aaien, hand vasthouden, met je voorhoofden tegen elkaar wrijven, een arm om je kind heen slaan.
Geef je kind regelmatig complimentjes. Daar krijgt hij een positief zelfbeeld van.
Auteur: MP. © Copyright Applinet 2009-heden.