Praat en lees met je kind, om zijn
taalontwikkeling te
stimuleren.
Alle informatie over ouderschap op een rij
© Copyright Applinet Bron: https://www.anababa.nl
Iedere maand bereidt je lichaam zich voor op een bevruchting: dat is je menstruatiecyclus. Die cyclus verloopt in twee fasen. De eerste fase is vóór de eisprong. De tweede fase is erna.
De eerste fase duurt gemiddeld 14 dagen, maar kan variëren van 7 tot 21 dagen. Wat gebeurt er in de eerste fase van je cyclus?
Bij de eisprong komt er in principe één eicel vrij. De eisprong heeft ook wel ovulatie. Een eicel is 12 tot 24 uur vruchtbaar.
De tweede fase duurt meestal ongeveer 14 dagen. Maar de lengt van deze fase kan variëren van 7 tot 19 dagen. In de periode na de eisprong gebeurt er het volgende:
Als een rijpe eicel niet wordt bevrucht, word je ongesteld: dat is je menstruatie. Een menstruatie duurt meestal tussen de 3 en 8 dagen. De eerste dagen verlies je meer bloed dan in de laatste dagen. De eerste dag van je menstruatie geldt als de eerste dag van je cyclus.
Wordt de rijpe eicel bevrucht? Dan nestelt het bevruchte eitje zich in je baarmoederwand in. Het baarmoederslijmvlies wordt niet afgebroken en je wordt niet ongesteld. Je bent overtijd. Toch betekent overtijd zijn niet altijd dat je zwanger bent. Er kunnen ook andere redenen zijn waarom je niet ongesteld wordt. Stress of ziekte bijvoorbeeld.
De lengte van een cyclus kan sterk variëren. Een cycluslengte van 21 tot 35 dagen is normaal.
Wil je weten hoe lang je menstruatiecyclus duurt? Begin dan te tellen op de eerste dag dat je ongesteld bent. De laatste dag van je cyclus is de dag vóórdat je volgende menstruatie begint. Hoe lang je ongesteld bent, maakt voor het berekenen van je cyclus niets uit.
Auteur: MP. © Copyright Applinet 2009-heden.