Anababa | Expertise voor Ouders

© Copyright Applinet Bron: https://www.anababa.nl

Naar de gynaecoloog

De huisarts heeft jullie doorverwezen naar de gynaecoloog omdat zwanger worden niet lukt. Wat kun je verwachten als jullie naar de gynaecoloog gaan?

Jullie gaan samen naar de eerste afspraak met de gynaecoloog. Deze afspraak is bedoeld als kennismaking. De arts zal jullie uitleggen wat over het algemeen de gang van zaken is, en hij zal jullie heel veel vragen stellen. Daarmee kan de arts inschatten, in welke richting een eventuele oorzaak kan liggen voor jullie verminderde vruchtbaarheid. 

Een echo-onderzoek

Waarschijnlijk krijg je bij de eerste afspraak meteen al een inwendige echo. Zo kan de arts eventuele afwijkingen al voor het oriënterende vruchtbaarheidsonderzoek opsporen. Zo’n onderzoek duurt ongeveer tien minuten. De arts brengt dan een dunne staaf in je vagina. Met ultrasone geluidsgolven wordt de binnenkant van je baarmoeder in beeld gebracht op een tv-scherm.

Oriënterend vruchtbaarheidsonderzoek

Zijn er op de echo geen afwijkingen te zien? Dan begint de arts met een oriënterend vruchtbaarheidsonderzoek, of oriënterend fertiliteitsonderzoek (OFO). Jullie krijgen een aantal onderzoeken die een mogelijke oorzaak voor het uitblijven van een zwangerschap kunnen aantonen.

Vruchtbaarheidsonderzoeken

Het zal je niet verbazen dat de meeste vruchtbaarheidsonderzoeken bij de vrouw plaatsvinden. Dat zijn onder andere een bloedonderzoek, een eisprongonderzoek en een baarmoederfoto. Maar er kunnen ook een aantal vruchtbaarheidsonderzoeken bij de man gedaan worden. Bereid je dus allebei voor op een spannende en intensieve periode.

Onderzoek kost tijd

Nu jullie eenmaal bij de specialist zijn, willen jullie waarschijnlijk zo snel mogelijk duidelijkheid hebben over de oorzaak van jullie verminderde vruchtbaarheid. Maar houd er rekening mee dat het totale onderzoek veel tijd in beslag neemt. Hoeveel tijd? Dat is niet te voorspellen. Gemiddeld gaan er een paar maanden overheen voordat jullie een advies van de gynaecoloog krijgen. Houd er ook rekening mee dat jullie regelmatig voor onderzoeken naar het ziekenhuis moeten. Kijk of je dat met je werk kunt regelen.

Soms geen duidelijkheid

Realiseer je dat het vruchtbaarheidsonderzoek niet altijd een duidelijke uitkomst zal geven. Het is heel goed mogelijk dat er geen aanwijsbare oorzaak voor jullie vruchtbaarheidsproblemen te vinden is. Probeer dus geen al te hoge verwachtingen te hebben van al deze onderzoeken. Dat voorkomt teleurstelling.

Auteur: MP. © Copyright Applinet 2009-heden.