Praat en lees met je kind, om zijn
taalontwikkeling te
stimuleren.
Alle informatie over ouderschap op een rij
© Copyright Applinet Bron: https://www.anababa.nl
Gebruik je kraamtijd vooral om weer op krachten te komen na de bevalling. De verloskundige en kraamverzorgende houden de gezondheid van jou en je baby in de gaten. En je krijgt misschien wel last van kraamtranen.
De meeste mensen verstaan onder ‘kraamtijd’ de eerste week of twee weken na de bevalling, zeg maar de tijd waarin je kraamzorg hebt. Maar de kraamtijd duurt veel langer: in totaal zes weken. Dat is de tijd die je nodig hebt om te herstellen van de bevalling en om te wennen aan het leven met je nieuwe baby.
In de eerste week na de bevalling komt een kraamverzorgende bij je thuis om je te helpen met je baby. Zij zorgt er ook voor, dat jij genoeg rust neemt en goed herstelt van de bevalling. Bovendien doet ze iedere dag een aantal medische controles bij jou en je baby. In die eerste week is je kraamverzorgende je rots in de branding. Laat haar gerust al het werk uit je handen nemen. Laat je verzorgen; daar is ze nu eenmaal voor! Jij bent de kraamvrouw en jouw taak is: uitrusten.
Ben je na een keizersnede of andere medische indicatie een paar dagen op de kraamafdeling gebleven sinds de bevalling? Dan heb je daarna nog steeds recht op kraamzorg. Hoeveel, dat hangt van je situatie af. De kraamzorgorganisatie bepaalt dit op basis van vaststaande regels.
Breng je de eerste week na de bevalling thuis door? Dan komt je verloskundige een paar keer langs om medische controles te doen bij jou en je baby. Verder geeft ze je informatie, tips en advies. De verloskundige komt in ieder geval de dag na de bevalling langs, en daarna ongeveer om de dag. Na een week wordt de verloskundige zorg afgesloten en wordt de zorg voor jou en je baby overgedragen aan het consultatiebureau.
Tip: Sommige verloskundige bieden een nacontrole aan rond zes weken na de bevalling. Vraag na of jouw verloskundige dat ook doet. En maak een afspraak na zes weken als je daar behoefte aan hebt.
Natuurlijk willen al je familieleden en al je vrienden meteen langskomen om jullie nieuwe spruit te bewonderen. Maar probeer dat enigszins te beperken:
Kon je in je zwangerschap al last hebben van stemmingswisselingen, in je kraamtijd gaan je emoties zo mogelijk nog harder met je op de loop.
Natuurlijk is de kraamtijd een blije tijd. Je hebt een prachtige baby gekregen, de felicitaties stromen binnen, je krijgt bloemen en bezoek, en er wordt goed voor je gezorgd door de kraamverzorgende. Je kunt je geluk niet op.
Tegelijkertijd kan de kraamtijd ook best heftig zijn. Je moet fysiek nog herstellen van de bevalling, je baby houdt je ’s nachts uit je slaap, de borstvoeding loopt misschien nog niet zo soepel en je hebt last van kraamtranen. Je kunt bevangen worden door angst of twijfels: hoe moet dat straks als de kraamverzorgende er niet meer is? Blijft die baby altijd huilen? Doe je het allemaal wel goed?
Een bekend verschijnsel in de kraamtijd zijn kraamtranen. Op de tweede of derde dag na je bevalling barst je ineens in huilen uit, en je kunt bijna niet meer stoppen. De meest onschuldige aanleiding kan al genoeg zijn om de tranen weer over je wangen te laten lopen. Meestal zijn het tranen van blijdschap, opluchting of geluk. Vaak voelt het alsof je alle emoties van de afgelopen periode er even uit moet huilen. Zelfs als je normaalgesproken emotioneel redelijk stabiel bent, kun je overvallen worden door kraamtranen. Want ook hiervoor zijn je hormonen weer verantwoordelijk.
Auteur: MP. © Copyright Applinet 2009-heden.