Anababa | Expertise voor Ouders

© Copyright Applinet Bron: https://www.anababa.nl

De rol van de man in de kraamtijd

De kraamtijd is de tijd die je vrouw nodig heeft om te herstellen van de bevalling en te wennen aan het leven met een baby. Die eerste weken zijn erg intensief en vermoeiend. Voor haar, maar ook voor jou. Wat kun je doen om het haar zo gemakkelijk mogelijk te maken?

Boodschappen doen

Zorg dat er voldoende eten en drinken in huis is. Want met het zorgen voor een pasgeboren baby schiet het eten er nog wel eens bij in. Reken er ook op dat je om de haverklap op pad wordt gestuurd voor luiers en andere babydingen die ineens nodig blijken: billencrème, tepelhoedjes of zoogkompressen bijvoorbeeld. Je leert ineens weer een heel ander gedeelte van de drogist kennen.

Geboortekaartjes laten drukken

Zodra jullie kind geboren is, is ook duidelijk wat er op de geboortekaartjes moet komen te staan. Neem dus de dag na de geboorte contact op met de drukker en geef de juiste tekst aan hem door. Vraag om een (digitale) proefdruk en geef je akkoord als jullie allebei tevreden zijn. Na een paar dagen zijn de kaartjes klaar en kun je ze versturen.

Tip: Het is handig om van tevoren de envelopjes al geadresseerd en gefrankeerd te hebben; dat scheelt je een hoop tijd.

Kraamvisite in goede banen leiden

Kraamvisite is leuk. Als trotse vader wil je je kind natuurlijk aan iedereen die je lief is, laten zien. Maar te veel kraamvisite is niet leuk, want het is ook vermoeiend en je komt met z’n drieën niet in een ritme. Het is jouw taak om de kraamvisite te ‘reguleren’.

  • Houd als stelregel aan: niet meer dan 1 kraambezoek per dag.
  • Smeer beschuit met muisjes, zet koffie en thee en serveer desnoods ook nog iets anders lekkers.
  • Zorg dat je vrouw niets hoeft te doen. Die mag lekker in haar pyjama op de bank zitten of in bed liggen.
  • Zwaai het kraambezoek op tijd weer uit: een uur na binnenkomst kun je ze best weer naar buiten begeleiden.

Geboorteaangifte doen

Een mooie ceremoniële taak voor jou als vader is het aangeven van je kind bij de burgerlijke stand. Dat moet binnen 3 dagen nadat je kind is geboren. Maak het extra speciaal door je eigen vader mee te nemen.

Erkenning

Zijn jullie niet getrouwd, en heb je je kind tijdens de zwangerschap nog niet erkend? Dan kun je dat nu alsnog doen bij de geboorteaangifte. Naast de erkenning moet je ook ouderlijk gezag aanvragen. Dat kan met een kopie van de geboorteakte van je kind.

Achternaam

In een akte van naamskeuze kun je de achternaam van je kind officieel vastleggen. Dat is nodig als jullie:

  • getrouwd zijn en je kind de achternaam van de moeder wilt geven;
  • niet getrouwd zijn en je kind de achternaam van de vader wilt geven.

Zorgen voor jullie baby

Hoe je voor je baby moet zorgen, leer je al doende. De kraamverzorgende laat het je graag zien. Steek zelf je handen uit de mouwen en laat het werk niet allemaal aan je vrouw over. Ook al heeft die de neiging om het allemaal zelf te doen.

Reken erop dat het zwaar is

De eerste weken met een baby zijn pittig. Niet alleen voor je vrouw, maar ook voor jou. Ook jij hebt gebroken nachten, ook jij moet wennen aan het nieuwe leven met een baby. Grote kans dat je na het geboorteverlof weer gewoon weer aan het werk moet. En daar verwachten ze dat je, na de beschuiten met muisjes, weer net zo hard werkt als voor de geboorte van je kind.

Weinig erkenning

Veel vaders klagen over het gebrek aan erkenning voor het feit dat zij het ook zwaar hebben in die eerste periode. Alle aandacht gaat uit naar de moeder; die heeft tenslotte negen maanden lang een kind gedragen en het daarna ook nog gebaard. Maar dat jij het ook best eens zwaar zou kunnen hebben, komt bij niemand op.

Tip: Neem aanvullend geboorteverlof op in de kraamperiode. In die periode heb je recht op een uitkering van 70%. Wil je dat niet? Probeer dan om het minder druk te hebben in de eerste weken na de geboorte. Wie weet kun je vooruitwerken, of taken tijdelijk aan collega’s overdragen.

Tip: Sla aangeboden hulp van buitenaf niet te snel af. Oma’s die een dagje komen helpen, buren die een pan soep voor jullie willen koken: alle hulp is welkom, zeker als de kraamverzorgende weer is vertrokken. Denk niet te gauw dat jullie het allemaal alleen kunnen doen.

Verder

  • Rook niet in dezelfde ruimte waar je baby is. Want sigarettenrook is slecht voor je pasgeboren baby.
  • Zorg drie keer per dag voor een gezonde maaltijd voor jullie twee. Want nu is het extra belangrijk dat je vrouw goed en gezond eet.
  • Zorg ervoor dat je vrouw voldoende rust neemt. Laat haar overdag ook een paar uur slapen of rusten.
  • Help je vrouw om goed voor zichzelf te zorgen en haar grenzen te respecteren.
  • Zorg ook goed voor jezelf. Neem voldoende rust en zorg ook af en toe voor ontspanning buitenshuis. Dan hou je het beter vol.

Auteur: MP. © Copyright Applinet 2009-heden.