Anababa | Expertise voor Ouders

© Copyright Applinet Bron: https://www.anababa.nl

De eerste week van je baby

De eerste paar dagen met je baby voelen waarschijnlijk nog wat onwennig. Maar met hulp van je kraamverzorgende leer je al gauw waar je op moet letten en aan moet denken.

Het leven van je baby bestaat nu voornamelijk uit drinken, poepen, plassen en slapen.

Drinken

Je baby krijg in de eerste week 8 tot 12 voedingen per dag. Dus om de twee tot drie uur. Ook ’s nachts! Zeker als je borstvoeding geeft, vergt dat nogal wat van je energie. Doe het zelf dus ook rustig aan. Of je nu borstvoeding of flesvoeding geeft, in de eerste week is voeden de belangrijkste bezigheid voor jou en je baby. Na de voeding hou je je verzadigde baby nog een tijdje op je arm. Dat is altijd een gezellig moment.

Voeden op verzoek

In de eerste weken voed je je baby zo vaak als hij wil drinken. Dat heet: voeden op verzoek. Sommige baby’s willen in het begin om de twee uur drinken. Na een paar weken worden de tussenpozen tussen de voedingen groter. Vanaf 4 weken kun je meer regelmaat in de voedingen brengen.

Je baby heeft honger

Misschien is het de eerste dagen een beetje lastig, maar al snel herken je wanneer je baby aangeeft dat hij honger heeft.

Poepen en plassen

Wat erin gaat, moet er ook weer uit: je baby verbruikt meteen al heel wat luiers!

Hoe poept je baby?

De eerste dagen poept je baby een zwart, plakkerig goedje. Dat heet meconium. Dat heeft zich gevormd in zijn darmen terwijl je baby nog in je buik zat. In feite is het een mengsel van vruchtwater, darmcellen en donshaartjes. Na een paar dagen verandert zijn poep in een groengele, mosterdachtige ontlasting die wat zuur ruikt. Het aantal poepluiers kan heel erg verschillen: van zes of zeven per dag tot één per week.

Tip: Meconium is soms lastig van de billetjes van je baby te krijgen. Smeer daarom na iedere verschoning wat vaseline op zijn billetjes. Dat voorkomt dat het meconium te veel aan zijn billetjes gaat plakken.

Hoe plast je baby?

Als het goed is, plast je baby al zijn luiers helemaal vol. Die zijn dan helemaal nat en zwaar. Dat is een goed teken: het betekent dat hij genoeg (borst)voeding binnenkrijgt.

Uraten in zijn luier

Soms zie je wat oranjegele spikkels in zijn plasluier. Dat zijn uraten: een soort 'vlokjes' van sterk geconcentreerde urine. Dat is een teken dat je baby nog niet genoeg drinkt om al zijn afvalstoffen kwijt te raken. Meestal gaan de uraten vanzelf weg als je baby beter gaat drinken. Je kraamverzorgende houdt dit in de gaten.

Luiers verschonen

Na een voeding poept je baby meestal. Verschoon zijn vieze luier dan meteen. Zo voorkom je dat je baby luieruitslag krijgt. Per dag verbruikt je baby dus wel 8 tot 12 luiers.

Slapen

Na iedere voeding en verschoning slaapt je baby meestal tot aan de volgende voeding. Overleg met je kraamverzorgende of het nodig is om een kruik bij je baby in bed te leggen. En zorg voor een veilige slaapomgeving.

Bronnen

  • Adviseur bij het schrijven van dit artikel was Grietje Miedema, jarenlang zelf werkzaam in de kraamzorg en nu mede eigenaar van Babybalance.nl.

Auteur: MP. © Copyright Applinet 2009-heden.