Praat en lees met je kind, om zijn
taalontwikkeling te
stimuleren.
Alle informatie over ouderschap op een rij
© Copyright Applinet Bron: https://www.anababa.nl
Aan een aantal dingen kun je merken dat de bevalling niet meer ver weg is.
In de weken voorafgaand aan de bevalling begint je lichaam zich voor te bereiden op het moment dat je kind geboren gaat worden. En dat merk je.
In de laatste maand van je zwangerschap zakt je baby met zijn hoofdje naar beneden in je baarmoeder. Zijn hoofdje komt langzaam steeds dieper in je bekken te liggen, achter je schaambeen. Meestal voel je daar helemaal niks van, want dat gaat heel geleidelijk. Maar soms heb je een paar uur last van indalingsweeën, die best pijnlijk kunnen zijn. Als die weer ophouden, voel je duidelijk dat je baby lager zit.
Soms daalt een baby niet in, of pas op het laatste moment. Daar kunnen verschillende redenen voor zijn:
Je baarmoeder trekt zich regelmatig samen als voorbereiding op de bevalling. In het begin merk je daar niet zo veel van, maar na verloop van tijd worden die samentrekkingen steeds krachtiger. Je buik wordt dan eventjes zo hard als een basketbal. Dat zijn oefenweeën of voorweeën. Eigenlijk zijn de harde buiken die je misschien al eerder in je zwangerschap al hebt gevoeld, ook oefenweeën.
De periode waarin je de oefenweeën voelt, kan best een paar weken duren. Sommige vrouwen voelen de voorweeën zelfs al in de zesde maand. Het betekent dus zeker niet dat je meteen gaat bevallen.
Let op: Je kunt ook harde buiken krijgen doordat je het te druk hebt. Dat is dan een teken dat je het rustiger aan moet doen. Neem dus voldoende rust en probeer je buik bewust te ontspannen.
Je baarmoedermond is afgesloten met een slijmprop. Die zorgt ervoor dat er geen schadelijke bacteriën in de buurt van je baarmoeder kunnen komen. Tegen het eind van je zwangerschap laat de slijmprop los. Ineens ligt hij in de wc als je geplast hebt. Er zit ook nog wat slijm aan je vagina; je hebt soms een paar wc-papiertjes nodig om het allemaal weg te vegen. Het slijm is doorzichtig en er kan soms wat bloed bij zitten. Dat is heel normaal.
Het verliezen van de slijmprop zegt helemaal niets over wanneer je gaat bevallen. Tussen het verliezen van de slijmprop en de bevalling kan nog best een week zitten. Er zijn andere, veel duidelijkere, tekenen dat de bevalling echt gaat beginnen.
Check: Het kan ook gebeuren dat je de slijmprop helemaal niet verliest.
Auteur: MP. © Copyright Applinet 2009-heden.