Praat en lees met je kind, om zijn
taalontwikkeling te
stimuleren.
Alle informatie over ouderschap op een rij
© Copyright Applinet Bron: https://www.anababa.nl
Een ruggenprik is een effectieve manier van pijnbestrijding. Je bevalling wordt er vrijwel pijnloos door. Maar er zitten ook wat nadelen aan.
Er zijn twee soorten pijnbestrijding met een ruggenprik:
De anesthesioloog spuit een verdovende vloeistof in de ruimte tussen je ruggenwervels (dat heet de epidurale ruimte). Daar lopen de zenuwen die onder andere de pijnprikkels van je baarmoeder en bekkenbodem doorgeven. Door de verdoving voel je de pijn van de weeën niet meer, of nog maar een heel klein beetje. Je krijgt ook minder gevoel in je benen en in je onderbuik. Meestal word je rustiger omdat de pijn afneemt. Daardoor verloopt de ontsluiting beter.
Zodra je moet gaan persen, wordt er minder verdovende vloeistof toegediend. Zo voel je beter wanneer je precies moet persen. Het kan soms even duren voordat je persweeën krijgt.
De anesthesioloog spuit een verdovende vloeistof tussen je ruggenwervels, in de vloeistofruimte die om de grote zenuwen heen zit. Na een paar minuten is je hele onderlichaam verdoofd, ongeveer tot aan je middenrif. Je kunt je benen niet meer bewegen. En je voelt niet dat de snede in je buik wordt gemaakt. Wel voel je dat de arts bijvoorbeeld je buikspieren beweegt, of dat je baby uit je buik wordt getild. Je blijft bij bewustzijn, dus je kunt de geboorte van je kind gewoon meemaken.
Als eerste krijg je infuus met vocht; daarmee blijft je bloeddruk op peil. De prikplek wordt lokaal ontsmet en verdoofd. Daarna prikt de anesthesioloog in je rug, terwijl jij voorovergebogen zit of ligt: zo kan hij gemakkelijker tussen de wervels komen. Daarna schuift hij een dun slangetje tussen je wervels. Dat gebruikt hij om de verdovende vloeistof tussen je ruggenwervels te spuiten. In principe doet dit allemaal geen pijn.
Auteur: MP. © Copyright Applinet 2009-heden.