Praat en lees met je kind, om zijn
taalontwikkeling te
stimuleren.
Alle informatie over ouderschap op een rij
© Copyright Applinet Bron: https://www.anababa.nl
Zijn jullie uit elkaar en woont je kind bij jou? Dan heeft je kind een zorgregeling of omgangsregeling met je ex-partner. Wat is het verschil daartussen? En hoe ziet zo’n regeling eruit?
Hadden jullie voor de scheiding gezamenlijk ouderlijk gezag? Dan hebben jullie dat na de scheiding nog steeds. Alleen uitzonderlijke gevallen kan de rechter besluiten om een ouder het ouderlijk gezag te ontzeggen.
Een rechter zal een ouder alleen het ouderlijk gezag ontzeggen als ‘er een onaanvaardbaar risico bestaat dat het kind klem of verloren dreigt te raken tussen ouders en er geen zicht is op een verbetering in de situatie’. In dat geval krijgt één ouder het ouderlijk gezag.
Als je geen ouderlijk gezag meer hebt, dan ben je niet meer verantwoordelijk voor de zorg en opvoeding van je kind. Maar je hebt wel nog steeds:
Woont je kind bij jou, en heeft je ex-partner nog steeds ouderlijk gezag? Dan zijn jullie samen verantwoordelijk voor de zorg en opvoeding van jullie kind. Jullie spreken dan een zorgverdeling of zorgregeling met elkaar af. Daarin staat hoe jullie de zorg- en opvoedtaken verdelen. Vrijwel altijd maakt zo’n zorgregeling onderdeel uit van het verplichte ouderschapsplan.
Woont je kind bij jou, en heeft je ex-partner geen ouderlijk gezag meer? Dan is hij niet meer verantwoordelijk voor de zorg en opvoeding van jullie kind. Hij heeft wel het recht om met jullie kind om te gaan (‘omgang’) en om op de hoogte gehouden te worden van belangrijke informatie over jullie kind (‘informatie’) . Bovendien moet je met je ex-partner overleggen over belangrijke beslissingen over jullie kind (‘consultatie’). Daar maken jullie samen afspraken over. Die afspraken leggen jullie vast in een omgangsregeling en een informatie- en consultatieregeling.
In een omgangsregeling staat onder meer:
In een informatieregeling staat onder meer:
Lukt het niet om samen afspraken te maken over omgang en informatie? Dan kun je (alleen of samen) aan de rechter vragen om een omgangsregeling en een informatieregeling vast te stellen. De rechter bepaalt dan wat er in de regelingen komt te staan. Jullie moeten je allebei aan die regelingen houden.
Check: Je kind kan ook zelf naar de rechter gaan. Hij kan een brief schrijven of bellen. Hij kan bijvoorbeeld aan de rechter vragen om het gezag aan te passen, of om een omgangsregeling vast te stellen.
Informatie van de Rijksoverheid:
Informatie van de Rijksoverheid:
Auteur: MP. © Copyright Applinet 2009-heden.