Praat en lees met je kind, om zijn
taalontwikkeling te
stimuleren.
Alle informatie over ouderschap op een rij
© Copyright Applinet Bron: https://www.anababa.nl
Vooral in het begin heb je je baby natuurlijk graag dicht bij je. Maar na een tijdje laat je hem op zijn eigen kamer slapen. In wat voor bed slaapt je kind?
Waarschijnlijk slaapt je baby de eerste weken op jullie slaapkamer. Want het is praktisch en prettig om je kind ook ’s nachts dicht bij je te hebben. Past zijn wieg of kinderbedje niet op jullie slaapkamer? Dan kun je daar ook de bak van de kinderwagen voor gebruiken.
Bij voorkeur slaapt je baby de eerste 6 maanden op jullie slaapkamer. Bekijk zelf wanneer jij het een goed moment vindt om je kind naar zijn eigen babykamer te verhuizen. Die kamer ligt dicht bij jullie eigen slaapkamer, zodat je je baby goed kunt horen. Bovendien ben je snel bij hem als er iets is.
Tip: Zodra je baby zichzelf kan omdraaien, kan hij veilig op zijn eigen kamer slapen.
Een wieg is mooi en romantisch. En hij is uitermate geschikt voor je baby, nu hij nog zo klein is. Maar je baby groeit ook weer snel uit een wieg. De meeste kinderen zijn te groot voor hun wieg voordat ze 6 maanden oud zijn. Zorg er in ieder geval voor, dat je een veilige wieg gebruikt.
Je kunt je baby ook meteen in een kinderbedje of kinderledikantje leggen zodra hij op zijn eigen kamer gaat slapen. Tot ongeveer 3 jaar slaapt hij daarin. Een kinderbedje of ledikantje heeft meestal spijlen. Daardoor kun je je kind ook van een afstandje in de gaten houden. Zelf kan hij goed in het rond kijken. En later zal hij zich aan de spijlen optrekken. Lees onze kooptips voor een kinderbedje.
De bedbodem van een kinderbedje kun je vaak op verschillende hoogtes instellen. Als je kind nog een jonge baby is, gebruik je het bedje met de bodem op de hoogste stand. Dan hoef je niet zo ver te bukken. Zodra je kind zich kan omdraaien, (op zijn knieën) kan gaan zitten of zichzelf kan optrekken, is het tijd om de bedbodem naar beneden te verplaatsen. Als je kind kan staan, dan zet je de bodem op de laagste stand. Zo kan je kind niet uit zijn bedje vallen of klauteren.
Sommige kinderbedjes hebben uitneembare spijlen. Dat is handig als je kind straks zelf in zijn bed kan klimmen. Of als hij te zwaar wordt om te tillen.
Voor een wiegje en kinderledikantje heb je ook beddengoed nodig.
Je kind wordt te groot voor zijn kinderledikantje als hij 30 centimeter kleiner is dan de lengte van zijn bedje. Meestal is dat rond 3 jaar. Maar misschien heb je het ledikantje van je kind ook wel nodig voor zijn jongere broertje of zusje. Ook dan kan je oudere kind overstappen naar een kleuterbed. Dat is een normaal bed (zonder spijlen) op kinderformaat.
Er bestaan ook meegroeibedden. Een meegroeibed kun je in lengte verstellen, zodat het als het ware ‘meegroeit’ met je kind. Er hoort een matras bij die in verschillende stukken is verdeeld. Die past dus altijd. De maximale lengte van een meegroeibed is meestal 2 meter. Je kind kan er dus lang gebruik van maken.
Rond een jaar of 6 is je kind vaak uit zijn (niet meegroeiende) kleuterbed gegroeid. Je kunt dan al een volwassenenbed voor hem kopen.
Auteur: MP. © Copyright Applinet 2009-heden.