Anababa | Expertise voor Ouders

© Copyright Applinet Bron: https://www.anababa.nl

Hoeveel slaapt je baby?

Je pasgeboren baby slaapt ontzettend veel. Naarmate hij ouder wordt, gaat hij minder slapen. Het aantal slaapjes overdag neemt af en ’s nachts slaapt hij langer.

Je baby heeft geen vast slaapritme

Iedereen heeft een waak- en slaapritme dat is aangepast een dag en nacht. Dat is biologisch bepaald. Je baby heeft nog geen vast waak- en slaapritme. Als hij moe is, dan slaapt hij. Welk moment van de dag het ook is. Sommige baby’s houden korte hazenslaapjes, en andere slapen uren aan één stuk door. Dat is allemaal volkomen normaal. Probeer daar in het begin ook geen ritme of regelmaat in te krijgen.

Het slaapritme van je baby verandert continu

Je pasgeboren baby slaapt het grootste deel van de dag. Na een paar weken is hij overdag langer wakker en na ongeveer 8 weken kan hij ’s nachts langere stukken achter elkaar gaan slapen. Het natuurlijke ritme met overdag slapen verdwijnt als je kind 4 of 5 jaar oud is.

Hoeveel slaap heeft je baby nodig?

Hoeveel slaap je baby precies nodig heeft, is niet eenduidig te zeggen. Dat is voor iedere baby weer anders. Het volgende overzicht geeft je wel een indicatie.

leeftijd slaapuren ’s nachts slaapuren overdag totaal aantal slaapuren
1 maand 8,5 uur 8 uur 16,5 uur
3 maanden 6 tot 10 uur 5 tot 9 uur 15 uur
6 maanden 10 tot 12 uur 3 tot 4 uur 14 uur
9 maanden 11 uur 3 uur 14 uur
12 maanden 11,5 uur 2,5 uur 14 uur

Let op: het aantal slaapuren is vaak verdeeld over meerdere slaapjes, zowel overdag als ’s nachts.

Hoeveel slaapjes doet je baby overdag?

Het aantal slaapjes op een dag neemt af als je baby ouder wordt. Globaal gezien is het aantal slaapjes per leeftijdsfase als volgt:

leeftijd slaapjes overdag
0 tot 3 maanden elke 2 uur een slaapje: 5 of 6 slaapjes per dag
3 tot 6 maanden minstens 3 uur tussen 2 slaapjes: 3 of 4 slaapjes per dag
6 tot 9 maanden 2 of 3 slaapjes per dag
9 tot 12 maanden 2 slaapjes: ’s ochtends en ’s middags

Slaapjes overdag zijn belangrijk

Het is belangrijk dat je baby de gelegenheid krijgt om overdag meerdere keren in slaap te vallen. Houd hem dus niet te veel bezig. Hou hem ook niet wakker in de hoop dat hij ’s nachts beter zal slapen. Dat werkt juist averechts: als hij overdag niet genoeg slaapt, zal hij ’s nachts ook niet lekker slapen. Als je baby overdag voldoende slaapt, is hij fitter, blijer en gemakkelijker in de omgang. Bovendien krijgt hij meer trek.

Slaapproblemen bij je baby?

Een baby heeft een natuurlijk slaapritme. Hij slaapt wanneer hij moe is en hij wordt wakker als hij uitgeslapen is. Hij kan dus ook zomaar midden in de nacht wakker worden. Dat is vervelend voor jou, maar dat betekent niet meteen dat je baby een serieus slaapprobleem heeft.

Zelf in slaap vallen

Het enige wat je baby moet leren, is om zelf in slaap te vallen. Zonder hulp van buitenaf. Wen je baby dus aan om in zijn eigen bedje in slaap te vallen. Daarnaast hebben we nog een aantal andere slaaptips voor je baby.

Hoeveel slaapt je kind na 1 jaar?

Hoeveel slaapt je kind na zijn eerste verjaardag? Ergens in zijn tweede levensjaar gaat hij van 2 slaapjes naar 1 slaapje op een dag. Dat ene slaapje houdt hij meestal vol totdat hij naar school gaat.

Bronnen

  • Het Gaap en Slaap boek, Vivienne van Eijkelenburg, Inge Nouws, dr. M.G. Smits, prof. dr. R. Didden (2011).
  • BabySlaapGids (2011), Annet Hofstede.

Auteur: MP. © Copyright Applinet 2009-heden.