Anababa | Expertise voor Ouders

© Copyright Applinet Bron: https://www.anababa.nl

Gezondheidsonderzoeken bij je kind

In zijn hele schoolloopbaan krijgt je kind 3 keer een preventief gezondheidsonderzoek van de GGD. Wanneer zijn deze onderzoeken? En wat kun je ervan verwachten?

Drie gezondheidsonderzoeken

Op 3 vaste momenten krijg je een uitnodiging van de afdeling Jeugdgezondheidszorg van de GGD om met je kind mee te doen aan een preventief gezondheidsonderzoek (PGO).

Eerste onderzoek: rond 5 jaar

Het eerste gezondheidsonderzoek vindt plaats in groep 1 of 2, rond de 5e verjaardag van je kind. Tijdens dit onderzoek kijkt de jeugdarts naar de lichamelijke, geestelijke en sociale ontwikkeling van je kind. Je kind doet een aantal testjes en spelletjes waarmee de arts of verpleegkundige vaststelt of je kind goed ziet en hoort. Ook bespreek je onderwerpen als eten, spelen met vriendjes, school en hobby’s. Van tevoren vul je thuis een vragenlijst in.

Tweede onderzoek: rond 10 jaar

Het tweede gezondheidsonderzoek is in groep 7, als je kind ongeveer 10 is. Je kind wordt gemeten en gewogen. En soms bespreekt de arts met jou of met je kind hoe het met je kind gaat. Op school, thuis en met vrienden. Soms vul jij (of je kind) van tevoren een vragenlijst in.

Derde onderzoek: rond 14 jaar

Het derde gezondheidsonderzoek vindt plaats in klas 2 van het voortgezet onderwijs. Als ouder ben je hier meestal niet meer bij betrokken. Je kind vult een vragenlijst in, die de arts of verpleegkundige met hem bespreekt. Er is aandacht voor de groei en de lichamelijke ontwikkeling van je kind. Voorlichting over alcohol (en soms ook seks en/of drugs) staat ook op het programma.

De uitslag van het onderzoek

In principe hoor je al tijdens het onderzoek van de arts of verpleegkundige of je kind zich goed ontwikkelt. Is er iets niet (helemaal) goed? Dan laat de arts je weten of er verder onderzoek nodig is. Of je krijgt een folder mee met informatie en tips. Soms wordt de uitslag van het onderzoek ook doorgegeven aan de leerkracht op school.

Je bent niet verplicht om aan het onderzoek mee te doen

Je krijgt een uitnodiging om aan deze onderzoeken mee te doen, maar het is niet verplicht. Toch zijn er genoeg redenen om eraan mee te doen:

  • De gezondheid en ontwikkeling van je kind wordt goed in de gaten gehouden door mensen die daar speciaal voor zijn opgeleid.
  • Je krijgt tips en adviezen die zijn afgestemd op jouw kind en jouw situatie, als je daar behoefte aan hebt.
  • Je hoeft niet te betalen voor deze onderzoeken.

De onderzoeken zijn niet overal hetzelfde

De GGD’en zijn vrij om de onderzoeken zo vorm te geven als ze zelf willen. Het verschilt dus per GGD of het onderzoek op school plaatsvindt, of bij de GGD. Ook hoef je als ouder niet altijd mee; hoe ouder je kind wordt, hoe groter de kans dat je zelf niet bij het onderzoek hoeft te zijn.

Auteur: MP. © Copyright Applinet 2009-heden.