Praat en lees met je kind, om zijn
taalontwikkeling te
stimuleren.
Alle informatie over ouderschap op een rij
© Copyright Applinet Bron: https://www.anababa.nl
Het eerste hapje vaste voeding van je baby is best een mijlpaal. Wat kun je je baby het beste geven?
Het beste kun je je baby als eerste hapje gepureerd fruit geven. Dat is zoet en zacht. Je baby zal er niet zo veel moeite voor hoeven doen om het lekker te vinden. Twee tips:
Geef de eerste hapjes tussen de melkvoedingen door. Of vlak voor een voeding. Want je baby zal in het begin niet meer dan een paar theelepeltjes eten.
Is je baby gewend aan het eten van een lepeltje? Dan kun je wat meer gaan experimenteren met groenten en fruit. Zo went je baby aan verschillende smaken, kleuren en texturen (hoe het voelt in zijn mond). Hoe vroeger hij met verschillende smaken in aanraking komt, hoe beter. Waarschijnlijk zal hij dan later ook gevarieerder eten.
Kies in ieder geval fruit en groenten met een zachte en enigszins zoete smaak.
Let op: Groente kook je zodat het zacht genoeg is om aan je baby te geven. Kook de groente zonder zout. Want daar kunnen de nieren van je baby nog niet goed tegen.
Natuurlijk lust je baby niet meteen alles wat je hem aanbiedt. Dat is niet erg. Probeer het dan later nog een keer opnieuw. Aan sommige smaken moet je kind gewoon wennen. Hij moet het dan meerdere keren eten om het lekker te gaan vinden. Soms wel 5 of 10 keer.
Let op: Zeker in de eerste periode van bijvoeding is het verstandig om smaken niet te veel te mengen. Zo leert je baby de verschillende smaken goed te onderscheiden. En krijgt je baby last van een allergische reactie? Dan weet je meteen van welk voedingsmiddel het komt.
Een groente- of fruithapje kun je prima zelf maken. Maak het fruit of de groente bijvoorbeeld fijn met een:
Hardere groente- en fruitsoorten kun je beter even koken en daarna prakken of pureren. Lees ook onze recepten voor groente- en fruithapjes.
Let op: Voeg geen zout of suiker toe aan het groente- of fruithapje voor je baby. Dat is slecht voor zijn gezondheid. Bovendien leert hij zo geen pure smaken kennen.
In het begin is het belangrijk dat je fruit of groente zo fijn mogelijk pureert of prakt. Maar zodra je baby goed kan happen en slikken, kun je er ook wat grotere stukjes tussen laten. Zo leert hij langzaam om zijn eten zelf te kauwen. Na verloop van tijd kun je de stukjes zo groot maken, dat je kind ze zelf kan pakken en in zijn mond kan stoppen.
Auteur: MP. © Copyright Applinet 2009-heden.